ConvaTec Cilt Bakım Ürünleri

Ciltteki Risk Faktörlerini Değerlendirme

Basınç ülserleri gibi ciltte oluşabilecek problemlere karşı ciltteki risk faktörlerini kontrol etmek önem taşır.

Başlıca risk faktörleri.

Risk Faktörleri

  • Basınç
  • Sürtünme
  • Çok fazla nem
  • Kuruluk
  • Beslenme

Basınç altındaki ciltte 2 saat gibi kısa bir sürede basınç ülseri oluşabilir. Özellikle kemik çıkıntıları riskli bölgelerdir. Vücudun yumuşak kısımlarının maruz kaldığı sürekli basınç yaralara sebep olabilir.1

Makas etkisi, sürtünme ve friksiyon basınç ülserine neden olabilir.2, 3

Makas etkisi özellikle yerçekimi cildi bir yana çekerken, sürtünme cildi diğer tarafa çektiğinde oluşur. 3

Makas etkisi genelde yatak başı kısmı daha yüksek konumdayken olur. Özellikle çarşaf düzeltme esnasında cildin çekiştirildiği durumlarda oluşabilir. 2

Ciltteki ekstra nemlilik durumu inkontinans ( idrar veya gaita) nedeniyle olabilr. Aynı zamanda yara kaynaklı sıvılardan veya terden dolayı da olabilir..2, 4 Cİltteki bu ekstra nem durumu direky olarak basınç yarasına sebep olmasa da , cildi yumuşatarak ( maserasyon) sürtünme veya makaslama etkisi altında daha kolay zarar görnesine neden olabilir. .2

Cilt doğal nemini kaybettiğinde kuruluk oluşur, esnekliğini kaybeder. Yaralar bu tür ciltlerde daha çabuk oluşur. 2

Yetersiz beslenme basınç ülseri gelişimine katkıda bulunabilir. 2 Hastanın şekilde beslendiğinden emin olmak ülser gelişimini önlemeye yardımcı olabilir.

Diğer Kaynaklar

Yukarıda belirtilen risk faktörlerine ek olarak, basınç ülserine neden olabilecek başka koşullar da vardır. 5 Bu koşullar özel ölçeklerle takip edilebilir. Sağlık personeli tarafından en yaygın kullanılan ölçek Braden ve Norton ölçeğidir. Braden ve Norton ölçeği hastanın hareket kabiliyeti (mobilite) veya acı hissetme (duyu algısı) gibi basınç ülseri gelişmede risk oluşturan konuları değerlendirir.6

Kolostomi, İleostomi ve Ürostomi Malzemeleriniz için

değişen SGK malzeme geri ödeme sistemi ile ilgili

anlaşmalı satış merkezlerimizden ve yetkili bayilerimizden bilgi alabilirsiniz!

Lütfen tıklayınız 

 

Bu sitenin optimal şekilde çalışabilmesi için çerezler gereklidir. Aynı zamanda bize, sitemizi nasıl kullandığınız hakkında bilgi vererek site içi gezinme tecrübenizi iyileştirmemizi sağlar. Bu sitedeki çerezler sadece trafik ölçümü ve sayfa içerik optimizasyonu için kullanılır. Bu sitede gezinmeye devam ederek çerez kullanımına onay vermiş olduğunuzu kabul edersiniz. Çerez kullanımını engellemek için " Çerezleri engelleme" kısmına bakabilirsiniz. Çerez Engelleme

Daha fazla bilgi için Çerez Pollitikası